Parole

Egy személyes hangvételű blog munkáról, családról, vállalkozásról, nyelvtanításról és nyelvtanulásról

Friss topikok

Linkblog

Hogy lesz sikeres a TELC szóbelid?

2011.02.16. 11:27 | Parole | 1 komment

Hogy lesz sikeres a TELC szóbelid? Megszólal a másik oldal, a vizsgáztató

Legfrissebb blog-bejegyzésemben szeretnék eloszlatni két tipikus félelmet (a vizsgázni készülők félelmeit)  a TELC szóbeli nyelvvizsgával kapcsolatban, illetve természetesen néhány gyakorlati tanácsot is megfogalmaznék, mint szóbeliztető tanár.

Mivel páros vizsgáról van szó, egy kisorsolt, többnyire ismeretlen társat kapsz magad mellé a szóbelin. Diákjaim ezzel kapcsolatban ezt a két kérdést teszik fel nekem a legtöbbször:

-Mi van, ha a másik vizsgázó sokkal ügyesebb nálam? Én rosszabb pontokat kapok?

-Mi van, ha a másik vizsgázó sokkal gyengébb nálam? Én is rossz pontokat kapok?

Mindkét kérdésre egyértelműen nem a válaszom. A teremben profi vizsgáztatók ülnek, akiknek az a feladatuk, hogy megadott szempontok alapján, elkülönítve pontozzák a szóbelizők teljesítményét. A szóbelit két vizsgáztató bonyolítja, az egyikük csak azzal foglalkozik, hogy a háttérben maradva a két jelölt teljesítményét, egymástól függetlenül, megítélje.

Ezen kívül léteznek technikák, amiket ha ügyesen alkalmazol, megelőzheted, ha a másik vizsgázó megpróbálna "elnyomni" a szóbelin, vagy ha éppen nem szól egy szót sem, szóra bírd! Extrém esetekben természetesen a vizsgáztató dolga orvosolni a különbséget, ők erre fel vannak készítve, bízhatsz bennük.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy ha nagyon nagyok a szintkülönbségek a szóbelinél, az legtöbbször azért van, mert valamelyik jelölt nem készült fel megfelelően a vizsgára, vagy nincs még B2 szinten, vagy nem készítették fel rá, hogy konkrétan mi a dolga.

Vizsgázni csak úgy érdemes elmenni, hogy eljutottál a B2 (B1, C1) szintre!!! Ezt könnyen lemérheted például egy próbanyelvvizsgával, melyet nyelviskolánkban is bármikor, vizsgaidőszaktól függetlenül letehetsz (informálódj: http://parole-nyelviskola.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=110&Itemid=105) . A próbanyelvvizsgákat hozzánk járó diákoknak ingyenesen tartjuk!

Ebből adódik, hogy a most következő tanácsaimat csak akkor tudod jól alkalmazni, ha már eljutottál a vizsgához szükséges nyelvi szintre!

Nézzük az első esetet: a társad, úgy érzed, sokkal ügyesebb nálad. Amit tehetsz:

-tanúsíts aktív figyelmet ("aktives Zuhören") (=szemkontaktus fenntartása, bólogatás - amit ne vigyél túlzásba)
-miközben aktívan figyeled amit mond, fogalmazz meg egy értelmes és odavágó kérdést és:
-az első adandó alkalommal, amikor levegőt vesz: kérdezz!!!
-a kérdésedet vezesd be így: "nagyon érdekes, amiről mesélsz", "igen, ezt én is így gondolom", ezzel is időt nyersz és a te nyelvi performanszodat fényesíted!

A második eset: Társad csak makog, vagy alig beszél. Amit tehetsz:

-ne félj visszakérdezni, ha valamit nem értettél! Ha a Te tudásszinted a megfelelő lépcsőn van, elképzelhető, hogy a másik egy értelmetlen mondatot hozott össze, amit nem kötelességed megérteni!
-Ha nem szólal meg, tegyél fel neki egyértelmű, kiegészítendő kérdéseket, tehát amivel nem csak igennel vagy nemmel tud felelni.
-Mondd el véleményed a témában bátran és kérdezd többször az ő véleményét!
-Mindig maradj udvarias és kooperatív!

Ha kíváncsi vagy arra, milyen szempontok szerint bírálják el szóbeli teljesítményedet, nyelvvizsgatréningjeinken erre is választ kaphatsz!

Kovács Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://parole.blog.hu/api/trackback/id/tr762665011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltibacsi · http://skypesuli.hu/ 2011.02.17. 00:30:01

Lassan elmegyek németből vizsgázni, igyekszem megfogadni a tanácsokat és köszönöm!
süti beállítások módosítása