Parole

Egy személyes hangvételű blog munkáról, családról, vállalkozásról, nyelvtanításról és nyelvtanulásról

Friss topikok

Linkblog

Így írtok ti

2011.01.20. 09:22 | Parole | Szólj hozzá!

Címkék: nyelvvizsga

Szeretnél maximum pontos levelet írni a TELC B2 (középfokú) nyelvvizsgán??

Az alábbiakban, mint akkreditált nyelvvizsgáztató, megosztom Veled a legértékesebb tippjeimet, ami hozzásegíthet Téged egy jól megírt levélhez a nyelvvizsgán!

Nagyon sok vizsgázó fél ettől a nyelvvizsgarésztől, hiszen míg az előző vizsgarészeknél "csak satírozgatni" kellett a jó(nak vélt) megoldásokat, itt komoly, egyéni performance-re lesz szükség. Ráadásul az idő is kevés: mindösszesen 30 perc áll rendelkezésedre a két megadott téma átfutásához, a számodra szimpatikusabb téma kiválasztásához és magához a levél megírásához. Írásbeli nyelvvizsga felügyelőként gyakran tapasztalom, hogy sok vizsgázó egész egyszerűen nem tud belekezdeni az első mondatokba. Sokakon pánikszerű hangulat látszik eluralkodni, pedig pont a levél kezdése az, ami a legjobban begyakorolható!

A jó levélírás legfontosabb trükkje, hogy ügyesen és megfelelő mértékben vegyítsd a feladatlapon megadott információkat a saját egyéni ötleteiddel. Mivel típuslevelekről van szó (reklamáció, információ kérés, pályázat) szükséged lesz olyan nyelvi eszközkészletre, melyet egy jó felkészítő tanár megtanít és begyakoroltat Veled, minden típuslevélhez a megfelelő nyelvi panelekkel. Sok levéljavító tanár azonban kényesen figyel arra, hogy az elkészült műben milyen arányban van jelen az egyéni performance, tehát ha csak begyakorolt formulákkal nyomod tele a leveledet, az biztosan pontlevonással jár majd! Én azt szoktam mondani, hogy ha a 3 kiválasztott szemponthoz 2-2 bő (!) mondatot írsz, akkor abból a 2 mondatból kb. egy fél mondat legyen a sablonszöveg. Természetesen a levél eleje és vége, mint az életben is, tulajdonképpen elég sablonos. Erre konkrét példákat is fogok hozni, ezeket ha megtanulod, kis változtatással vagy akár változtatás nélkül bármilyen levélbe bele tudsz majd kezdeni.

Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy legalább három kiválasztott szempontot meg kell válaszolni és mindhármat egyforma mértékben! Gyakori hiba, hogy a vizsgázó egybevonja két szempont megválaszolását (ilyenkor pontlevonás jár) vagy az egyik szempontot csak félig-meddig dolgozza ki, míg a másikhoz rengeteget ír. Az elv: minden ponthoz írj bő két mondatot! (Természetesen szép összetett mondatokat, kötőszavakkal, utalószavakkal, vonatkozó névmásokkal stb.)

Nagyon fontos az idővel való jó gazdálkodás! Lehet, hogy egy csomó mindent beleírtál a leveledbe, már a 200 szó is megvan, mindenre válaszoltál, csak éppen mikor már befejezted volna (elköszönés, záróformula) a vizsgafelügyelő könyörtelenül kivette a kezedből az irományt, mert az időd letelt! Természetesen a nem megfelelően befejezett levél értékes pontok elvesztését jelenti Neked. Ezért: törekedj a minimum 150 szóra! (Ez ránézésre kb. 15 sor, tehát nem sok!) Ha mindent szépen beleírsz, nem ciki, hogy az alsó határát ütöd meg a szómennyiségnek. Ettől még lehet a leveled maximum pontos, de ha nem fejezed be, biztosan nem lesz az!

Mivel (a jelenlegi szabályozás szerint) a levelet ceruzával kell írnod, van lehetőséged korrigálni, nyugodtan radírozz, de ha jól be vagy tréningezve, erre szinte alig lesz szükséged.

A design: jobb ránézni egy olyan levélre és természetesen jobb olvasni is, ami rendezett képet mutat. Az "új gondolat új bekezdés" elv már a múlté, de a levél részeit válaszd el egy üres sorral (bekezdés/ tárgyalás/ záróakkord). Túl szellős levélre nincs hely! Piszkozatpapírt nem kapsz, a levélre két szűk A/4-es oldal áll rendelkezésedre, fejléccel, lábléccel ellátva, tehát inkább mondanám két fél A/4 oldalnak! Ezzel kell beérned.

A témaválasztás. Azonnal dönteni kell. Én azt szoktam javasolni, hogy ne a levél típusa alapján válasszon a vizsgázó, (van, aki a pályázatot szereti jobban, van, aki az olvasói levélhez húz) sokkal fontosabb szempont a kiválasztásnál szerintem, hogy mi indítja be a fantáziádat. Egy olyan témához, mely közelebb áll hozzád, könnyebben lesz ötleted, ezzel együtt a szókincse is jobban beugrik, hiszen ne feledd: szótárt használni nem lehet! Tehát, mivel a típuslevelek típuskifejezéseit ugyebár előzőleg jól begyakoroltad, mindegy, milyen típusú levelet választasz, a lényeg, hogy a téma feküdjön! Hidd el, sokkal több szó és kifejezés fog eszedbe jutni így.

Legközelebb: jönnek a típuslevelek jellemzői, a segítő kifejezésekkel, félmondatokkal!!!

Még több tippet, még több tanácsot kaphatsz a vizsgatréningeket tartó vizsgáztató tanárainktól!!
A vizsgatréningekről itt kaphatsz információt: www.parole-nyelviskola.hu
Kovács Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://parole.blog.hu/api/trackback/id/tr722599535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása